Terassa Kalemegdan

Saznajte više

Pijaca Bela Palanka

Saznajte više

Crkva Sv. apostola Petra i Pavla

Saznajte više

Park Bela Palanka

Saznajte više

Crkva Vaznesenja Gospodnjeg

Saznajte više

Gradski trg u Pirotu

Saznajte više

Bazen

Stepenice

Dekorativni beton

Štampani dekorativni beton se koristi za izgradnju, ali i estetsko ulepšavanje objekata, zadržavajući svoju funkciju kao sastavni deo građevina. Odličan je izbor za sve betonske površine. Može se primeniti na prostorima kao što su: parkovi, šetališta, dvorišta, garaže, staze, stepeništa, kafići, restorani, ulice, parkinzi, crkvena dvorišta, pijace, trgovi i drugo.

Izrada štampanog betona

Tehnologija obuhvata proces dodavanja teksture i boje betonu čineći ga da liči na kamen, ciglu, kaldrmu, mermer, drvo i mnoge druge materijale koji se nalaze u prirodi. Ovaj neograničen niz mogućnosti kombinovan sa velikom izdržljivošću i nižom cenom od prirodnih materijala čini štampani beton jednostavnim izborom za novu izgradnju i renoviranje objekata.

Za izradu štampanog betona koristi se sitnozrni trofrakcijski beton MB 30 sa dodatkom polipropilenskih vlakana i određenih aditiva.

Po izlivanju betona, nanosi se boja sa učvršćivačem (koja je u praškastom stanju), gletuje se i nakon ujednačavanja određene nijanse, nanosi se odlepljivač koji je u prahu ili u tečnom stanju. Potom se pristupa štampanju – utiskivanju gumenih kalupa, koji su raznih tekstura. 

Štampani beton se posle par dana pere vodom i blagim rastvorom hlorovodonične kiseline. Zatim se suši i zaštićuje lakom u dva premaza, sa dodatkom kvarca kako bi se sprečilo klizanje.

Prednosti štampanog betona

Dugovečniji je u odnosu na druge podne sisteme i ne može se oštetiti. Boje koje se koriste za spoljašnju upotrebu su unapređene dodavanjem UV inhibitora i drugih sastojaka koji čine ove boje postojanim i trajnim.

Nema pucanja usled mraza i promene klimatskih uslova. Ostaje nepromenjen u rasponu od -40°C do +80°C. Ostaje nepromenjen i pod teretom kamiona od 40t.

Sa kvalitetnim komponentama koje se koriste u izradi dekorativnog betona nema pukotina, nicanja biljaka i izbočina usled sleganja tla.

Dekorativnost – kalupi za izlivanje dekorativnog betona oslikavaju reljef prirodnog kamena, kaldrme, cigle, mermera ili drveta. Širok spektar boja dekorativnog betona može da zadovolji i najzahtevniji ukus.

Dekorativni beton ima nizak koeficijent trenja, što mu daje otpornost na klizanje. Idealan je za popločavanje staza i oko bazena.

Harmonija sa prirodom – dekorativni beton odiše prirodnošću koja sa zelenilom čini jedinstveni sklad i harmoniju. Ova tehnologija nam omogućava čuvanje prirode uz istovremeno ostajanje u njenim prirodnim okvirima.